Digital

Digital

Nieuws

EU en VS worstelen met Privacy Shield

De Europese Unie is een stap dichter bij de goedkeuring van Privacy Shield gekomen. Privacy Shield is de nieuwe overeenkomst over het opslaan van gegevens van Europese burgers op Amerikaanse servers, die de EU wil sluiten met de Verenigde Staten.

Het huidige juridische kader – bekend als Safe Harbor - is in de praktijk illegaal geworden door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat hof stelde vast dat persoonlijke gegevens van Europeanen niet op Europees niveau beschermd zijn als ze worden opgeslagen door Amerikaanse bedrijven. Deze uitspraak staat in de praktijk de noodzakelijke ontwikkeling om meer te gaan werken in gestandaardiseerde cloudomgevingen, vaak aangeboden door Amerikaanse bedrijven, in de weg. Zeker in de hoofden van juristen.

Privacy Shield, opgesteld onder leiding van Europees commissaris Jourová, moet de bezwaren van het Europese Hof wegnemen. Alle experts en commissies die iets moeten zeggen over Privacy Shield, hebben het intussen goedgekeurd. Het voorstel gaat op korte termijn naar de Europese Commissie voor een eindoordeel.

Overigens hebben deskundigen met een niet-bindend advies, zoals vertegenwoordigers van de Europese privacytoezichthouders, wel de nodige kritiek geuit op de nieuwe regelgeving.
Daarop heeft de Amerikaanse overheid nog wat concessies gedaan, maar welke is niet bekend: veel wat in besluitvormend Europa gebeurt is (zoals u weet) nogal schimmig.

Het is momenteel niet zeker of Privacy Shield standhoudt.
Zeker niet omdat het, voordat het in werking treedt, eerst opnieuw moet worden voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

Bron: Automatiseringgids juli 2016