Digital

Digital

Nieuws

ICT vertraagt infraproject

Mensen die veel te maken hebben met ICT, denken altijd dat alleen ICT-projecten steeds weer vertraging oplopen. Werk aan de weg of aan het spoor (infraprojecten dus) is bijna altijd op tijd klaar. Kun je zulke projecten gewoon beter plannen?

Waarschijnlijk is dat zo. Een van de weinige keren dat een infraproject toch vertraging oploopt, ligt de oorzaak namelijk bij…. de ICT!

Voorbeeld uit Amsterdam: de datum voor het openen van de Noord/Zuidlijn (metro) is onlangs opnieuw opgeschoven. Pas vanaf 22 juli 2018 kunnen mensen uit het centrum snel in Noord komen – waar het immers gebeurt! – of andersom.
Belangrijkste reden voor de vertraging: problemen met ict-systemen.

Een woordvoerder tegen Computable: “Er zijn bij enkele systemen - hoofdzakelijk ict-gerelateerd - verschillen tussen het oorspronkelijke ontwerp en de uitvoering. De aanpassingen die daarvoor nodig zijn, kosten extra tijd.”

Tijdens het project ging aannemer Imtech failliet, en juist dat bedrijf leverde belangrijke ict-experts voor het project. Gevolg: nieuwe ict-experts van andere bedrijven en meer nadruk op testen van de werking van de systemen. Immers: “Een proef- en testperiode is een voorwaarde om de lijn veilig en verantwoord te kunnen laten rijden.”

Bron: Computable juli 2016