Digital

Digital

Nieuws

Gemeenteraad Rotterdam wil niet digitaal

Rotterdammers mogen over enige tijd stemmen in een referendum over de Woonvisie 2030 van deze schitterende havenstad. Burgemeester Aboutaleb vond het wel een aardig idee om zijn stadgenoten via internet te laten stemmen, met gebruikmaking van hun DigiD. Efficiënt, snel en goedkoop en bovendien eigentijds. Helaas: de Rotterdamse gemeenteraad floot de burgervader terug. Niet met een kleine meerderheid, maar unaniem!

De redenen?
De deskundigengroep Elektronisch Stemmen waarschuwde de gemeenteraad: stemmen via DigiD is niet veilig! Hackers kunnen binnendringen in het digitale kieshokje. Bovendien was privacy niet gegarandeerd: als een bangige mevrouw thuis stemt, zou het zomaar kunnen dat haar man haar beveelt in een bepaalde richting te stemmen…

Ook Jan van Dijk, “hoogleraar aan Universiteit Twente en verbonden aan het Center for e-Government Studies”, toonde zich niet enthousiast over het plan. Stemmen via DigiD werkt drempelverhogend, merkte hij op, omdat niet iedereen DigiD gebruikt. Dat Aboutaleb voor die mensen toch nog de nodige fysieke stemhokjes wilde laten inrichten, bleef buiten beschouwing.

Daarnaast was ook de Kiesraad tegen digitaal thuisstemmen: de ongecontroleerde omgeving van de eigen woning vond zij een kritiek punt.

En zo wierp de Rotterdamse gemeenteraad, daartoe aangezet door vele deskundigen, de stad weer minstens tien jaar terug in de tijd.

Bron: Digitaal bestuur juli 2016