Digital

Digital

Nieuws

Computer neemt de besluiten voor ons

Goed nieuws voor alle mensen die worstelen met digitale ondersteuning van (bestuurlijke) besluitvorming: binnenkort is het mogelijk dat de computer besluiten voor ons neemt.
Op een conferentie in Amerika liet het innovatieve bedrijf Hewlett Packard het eerste prototype zien van The Machine zien. The Machine is een computer die precies zo moet gaan denken als het menselijk brein.

Het is bekend: je hersenen kunnen een enorme hoeveelheid indrukken tegelijk verwerken en begrijpen. Reuk, tast, zicht, gehoor en smaak zijn bijzonder ingewikkelde informatiestromen waarop een mens niettemin in een fractie van een seconde kan regeren.
Die ‘massale parallele verwerking’ wil Hewlett Packard digitaliseren met de zogenaamde memristortechnologie, gecombineerd met ‘een revolutionair nieuwe architectuur’.

Hewlett Packard Labs, de innovatiefabriek van het bedrijf, heeft de juiste memristors en de architectuur nog niet gereed, maar kan wel in een prototype met normale chips tonen hoe alles gaat werken.

De nieuwe aanpak maakt de computer ook veel sneller en zuiniger, omdat gegevens niet worden verplaatst, maar alle verwerking in de nieuwe architectuur binnen de geheugencellen plaatsvindt.

Bron: Automatiseringgids juni 2016