Digital

Digital

Nieuws

'Maak het simpel' is altijd het beste advies

De overheid is bezig met de ontwikkeling van eID, een inlogmethode om het inloggen bij de overheid hoogwaardig en veilig te laten plaatsvinden. eID vervangt DigiD.

Het overheidsBureau ICT Toetsing (BIT) heeft het project onder de loep genomen en geconstateerd dat het op de goede weg is: vooral de versimpeling die het project de laatste tijd heeft ondergaan, maakt waarschijnlijker dat het een succes wordt.

De eID wordt een elektronische identiteitskaart met een chipkaart die werkt volgens het principe van internetbankieren. Banken hebben immers aangetoond dat digitaal zakendoen vrij veilig kan plaatsvinden.

De oorspronkelijke plannen voor de eID hadden een brede scope: de burger zou met eID overal moeten kunnen inloggen. Dat leek BIT wat onbescheiden. Sinds eind 2015 streeft het eID-programma ernaar alleen inloggen in het publieke domein mogelijk te maken.

BIT stelt medio 2016 vast dat verdere beperking van complexiteit wenselijk is. Complexiteit is het grootste risico in de IT. Minister Plasterk beloofd de aanbevelingen van BIT ter harte te nemen: “Ik neem die waarschuwing ter harte. Slagvaardig beheersen van risico’s is een hoeksteen van de aanpak voor de beleidsrealisatie.

Dat neemt niet weg dat het volledig uitbannen van risico’s bij innovaties als deze per definitie niet kan.”

Bron: Digitaal bestuur juni 2016