Digital

Digital

Nieuws

Robots planten zich voort (als konijnen)

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een date geregeld tussen twee robots met eigen genetics (robot-DNA). De robots communiceerden en wisselden gegevens met elkaar uit die de basis vormden voor het computerbrein van een nieuwe robot (een kleintje!). Dankzij een 3D-printer lieten de wetenschappers deze robotbaby vervolgens geboren worden. Dat vertelde teamleider Guszti Eiben, hoogleraar in kunstmatige intelligentie aan de VU, aan een ademloos publiek op het hightechfestival Campus Party 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Als robots zelf een datingsite weten in te richten en zelf de 3D-printer leren bedienen, staat niets een bevolkingsexplosie van robots in de weg.

Is dat gevaarlijk? Eiben vindt van niet. Als de ontwikkeling de verkeerde kant opgaat, dan moet de wetenschapper het recht hebben zijn onderzoekswerk te vernietigen. Als het niet te laat is. En het is natuurlijk altijd mogelijk dat smeerlappen misbruik maken van nobel wetenschappelijk onderzoek.

Eiben schetste zijn publiek ook de ontwikkeling van de robot. Alle robots hebben als basis een sensor, processor en hardware, maar we hebben nu het stadium bereikt van de evoluerende robot: een robot die contact kan maken met andere robots en eigenschappen, inclusief software (het brein) en hardware (het lichaam), kan delen.

Eiben noemt dat EoT: the Evolution of Things. “Een nieuwe technologie die de kracht van selectie en reproductie benut om robotdesigns te kweken, die met klassieke methoden niet of moeilijk te verkrijgen zijn. Evoluerende robots kunnen zich automatisch aanpassen aan hun omgeving en zijn dus in staat onvoorziene obstakels te overwinnen. De lichamen, breinen en gedragspatronen worden voortdurend getest door de omgeving en de nuttige eigenschappen worden versterkt in de nieuwe generaties. Deze technologie opent nieuwe perspectieven voor robotica, kunstmatige intelligentie, ruimteonderzoek en zelfs biologie.”

Wenkende perspectieven inderdaad. En wij ons maar druk maken over het invoeren van zaakgericht werken…

Bron: Computable mei 2016