Digital

Digital

Nieuws

Digitaal archief wordt pakbaar

De Provincie Zeeland en het Zeeuws Archief hebben een proef uitgevoerd met een e-depot. Daarbij voerden ze archiefstukken en -informatie digitaal in en jawel! ze wisten deze informatie ook weer te vinden in hun e-depot. Daarmee hebben ze de proef bestempeld als succes.

De proef duurde zes maanden. Gedurende dat half jaar zorgde een projectgroep voor het invoeren van tekeningen en documenten van een infrastructureel project in het e-depot. Het landelijk stimuleringsprogramma Archief2020 ondersteunde de pilot. Een woordvoerder van de provincie tegen Digitaal bestuur:
“Met deze pilot is digitaal archiveren op de agenda gezet binnen de provincie. Het wordt ‘pakbaar’ wat er moet gebeuren. We moeten nú handelen om digitale overheidsinformatie toegankelijk te houden.”

De pilot heeft de nodige ‘leerpunten’ opgeleverd. Zo bleek het koppelen van kantoorapplicaties aan de e-depotsoftware niet bepaald eenvoudig. Ook is er gebruikservaring opgedaan met metadatastandaarden. Daarnaast is nu meer bekend over de kosten en de inspanningen die overheden moeten leveren om van een e-depot een succes te maken.

Er komt zeker een vervolg op de pilot, zegt de provincie.

Bron: Digitaal bestuur mei 2016