Digital

Digital

Nieuws

Trekkerboer wordt softwareboer

Het grootste landbouwmachinebedrijf ter wereld, John Deere, ontpopt zich als een van de grote pleitbezorgers van ‘the internet of things’. De meeste mensen denken bij landbouwmachines aan grote machines en zware indrukwekkende en robuuste technologie. Landbouwmachines zijn tegenwoordig evenwel rijdende soft- en hardwarehuizen vol sensoren en “fijngevoelige aansturingen die draadloos in verbinding staan met cloudaplicaties”. Dat schrijft de Automatiseringgids. Soms neemt de technologie zelfs de besturing van de machine over om de akkers nauwkeuriger en efficiënter te kunnen bewerken dan een mens. Schrik dus niet als u, fietsend over het platteland, een ploegmachine met aan het stuur een slapend boertje ziet.

Een woordvoerder van het bedrijf dat de automatisering van John Deere verzorgt, zegt dat de rest van de wereld veel kan leren van de technologie van de trekkerboer. Deere integreert veel verschillende technologieën en dat zou weleens de kerntaak van ‘de moderne IT-professional’ kunnen worden.

Wil je succes hebben in de markt van internet of things, dan moet je durven experimenteren met nieuwe apparaten om er zo snel mogelijk een marktwaardig product van te maken. Er moet immers ook geld verdiend worden!
Letterlijk: “De proefballonnetjes die niet opgaan, moet je zo snel mogelijk weer opzij schuiven en doorgaan met de ontwikkeling van de succesvolle.”

Overigens zijn akkerbouw en veeteelt in hun geheel een IT-industrie geworden. Veel boeren zitten meer in de keuken op hun iPad te bekijken wat er gebeurt dan dat ze wandelend gaan meten hoeveel plantjes op het land staan en hoe ver die uit elkaar staan.

Bron: Automatiseringgids mei 2016