Digital

Digital

Nieuws

Nederlandse wetenschapper helpt Google vooruit

Zoekmachines als Google zoeken niet alleen (voor u!) naar de beste antwoorden op internet. Ze zoeken ook naar de beste zoektechnologie om die antwoorden te kunnen presenteren. Een Nederlandse promovendus heeft een manier om snel naar betere zoekalgoritmes te zoeken. Een grote stap voorwaarts.

Hoe werkt het?
Vaak vindt Google miljoenen webpagina’s met een mogelijk antwoord op een gestelde zoekvraag. Hoe sorteer je de resultaten? Door algoritmes te gebruiken. Om vast te stellen hoe effectief de verschillende zoekalgoritmes zijn, maakt Google stiekem gebruik van het oordeel van gebruikers. Die krijgen als resultaat op hun zoekopdracht een lijst te zien met resultaten die om de beurt afkomstig zijn van een van de twee algoritmes. Google legt vast welke pagina’s de onschuldige zoekers in de lijst aanklikken en krijgt zo een goede indruk van wat gebruikers het beste zoekalgoritme vinden. Interleaving. Zo heet deze onderzoeksmethode.

Deze aanpak heeft een enorme beperking, want tegelijkertijd worden slechts twee zoekalgoritmen tegelijk vergeleken. Om die beperking te teniet te doen, ontwikkelde de Nederlandse wetenschapper Anne Schuth een multileaving-methode: hiermee kunnen tientallen tot honderden zoekalgoritmen tegelijk worden vergeleken. Veel sneller dan op de oude manier.

Verschillende zoekbedrijven hebben de methode al in gebruik, weken voordat Schuth daadwerkelijk zal promoveren op zijn onderzoek ‘Search Engines that Learn from Their Users’.

Bron: Automatiseringgids mei 2016