Digital

Digital

Nieuws

Gemeentelijke beelden van geweld ‘gelekt’

Onlangs zond SBS6 – in het kader van een ‘reality-programma’ - beelden van een aantal geweldsdelicten uit die afkomstig zijn van Groningse gemeentelijke camera’s. Burgemeester Den Oudsten van Groningen wil weten of dit zomaar mag.

Vooral de slachtoffers van het geweld zijn tegen hun zin met de beelden geconfronteerd. Voor de opsporing van de daders heeft de televisie-uitzending geen zin gehad. Die zijn namelijk al lang en breed opgepakt en veroordeeld.

Het ‘lek’ zit bij de Nationale Politie. Die heeft de beelden beschikbaar gesteld. Een woordvoerder: “We doen dat om het publiek te informeren over het werk van de politie. Ook willen we het belang van cameratoezicht laten zien.” De politie geeft wel toe dat het netter was geweest om de slachtoffers vooraf te informeren.

Lastig met dit soort beelden is dat de gemeente eigenaar is, maar de politie zorgt voor beheer. Burgemeester Den Oudsten is niet geheel tevreden met de uitleg. Hij heeft aangekondigd eerst met collega-burgemeesters te overleggen en daarna de zaak aanhangig te maken bij de minister.

Bron: binnenlandsbestuur mei 2016