Digital

Digital

Nieuws

SharePoint vernieuwd – maar is meer altijd beter?

Microsoft komt met een nieuwe versie van SharePoint (en grondige aanpassingen van SharePoint Online) omdat het “de hete adem van nieuwe spelers als Slack en Box in de nek” voelt. Dat schrijft RTL Zakelijk.

Microsoft is niet meer alleenheerser op de markt voor kantoorsoftware. Word, Excel, PowerPoint, Outlook en SharePoint (wereldwijd 190 miljoen gebruikers) zijn nog steeds populair, maar verliezen toch terrein. Er komen steeds meer concurrenten die heel snel heel veel nieuwe gebruikers verwerven omdat ze één taak heel goed uitvoeren. Bijvoorbeeld Slack, Box en Dropbox. Software met het karakter van een app: gebruiksvriendelijk, laagdrempelig, simpel, goedkoop en gericht op het perfect ondersteunen van één of enkele taken.

Het nieuwe SharePoint introduceert nu ook apps voor iOS, Android en Windows 10 Mobile en een integratie met Microsoft Office Graph: een programma dat informatie over het gebruik van Microsoft Office en Office 365 verzamelt. Zo wordt mogelijk te zien welke gebruikers samenwerken aan documenten, welke vergadering men bezoekt en wie veel met wie mailt of chat. Deze kruisbestuiving maakt het makkelijk kennis te delen.

Kenners van de markt vragen zich af of Microsoft hiermee de juiste stap zet. Een nadeel van SharePoint is juist dat het zoveel kan, en dus ook voor zoveel taken wordt ingezet dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.”Dat is de kracht van de software, maar tegelijkertijd ook de zwakte.” Vergeleken met een simpele app heeft SharePoint een grote leercurve.

Een journalist: “SharePoint is een Zwitsers zakmes. Het laat gebruikers samenwerken aan documenten, het slaat groepsbestanden op en synchroniseert ze, het doet documentenbeheer… Dat is fijn voor wie de moeite neemt om alle functionaliteiten door te pluizen, maar de meeste mensen hebben geen tijd of zin om dat te doen.”

Bron: RTL Zakelijk mei 2016