Digital

Digital

Nieuws

Privacy op internet – een wereld in beweging

Privacy blijft een hot item voor grote en kleine digitale bedrijven. Vooral ook omdat overtredingen van privacyregels (verwijtbaar of niet) kunnen leiden tot forse boetes en een slechte naam.
In Amerika komt plots Microsoft op voor de rechten op privacy van zijn klanten. Dat de Amerikaanse overheid met een ‘doorzoekingsbevel’ allerlei gegevens van mensen op de servers van Microsoft mag bekijken, dat weten we intussen. Microsoft vindt wel dat de overheid daar veel te veel gebruik van maakt, en heeft nu een klacht ingediend tegen het verbod van de overheid om gebruikers ervan op de hoogte te stellen dat hun gegevens worden bekeken door Amerikaanse ambtenaren.

Overigens is de Amerikaanse wetgever voor de overheid ook wat strenger geworden: voorheen mochten e-mailbestanden in de cloud zonder bevelschrift worden doorzocht. Dat kan niet meer.

In Europa intussen worden de regels voor privacy op het web strenger. Vanaf 2018 worden onder meer de volgende regels van kracht:
“ bedrijven krijgen zeer hoge boetes als ze de privacy van burgers niet eerbiedigen. Die boetes kunnen oplopen tot vier procent van de wereldwijde omzet

  • grote bedrijven die gegevens verwerken moeten een speciale ‘data protection officer’ aanstellen
  • als een account van een klant is gehackt, kan de beheerder van het account daarvoor verantwoordelijk worden gesteld
  • mensen moeten hun gegevens mee kunnen nemen van de ene naar de andere provider – dit geldt ook voor sociale netwerken als Facebook
  • mensen krijgen meer recht op vergetelheid bij zoekmachines
  • er komt een speciale instelling voor klachten over de inbreuk op privacy.

Bron: netties.be april 2016