Digital

Digital

Nieuws

Digicommissaris wil meer geld en eigen kennis

Digicommissaris Bas Eenhoorn heeft het nog een keer herhaald: de digitalisering van de Nederlandse overheid verloopt te traag. Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op “een gezamenlijk financieringsarrangement van overheden en uitvoeringsorganisaties”. Dat arrangement moet ongeveer 150 miljoen euro opleveren. Dat geld moet worden besteed aan een versnelling van digitalisering, ofwel: een digitaliseringsslag. Eenhoorn tegen Binnenlands bestuur: “Het gaat om innovaties en doorontwikkeling van onder andere voorzieningen, maar ook het bevorderen van open data.”

Een belangrijk voorbeeld voor succesvolle digitalisering is Wetterskip Fryslân, zegt Eenhoorn. Dat waterschap heeft op een slimme manier “bestaande generieke beschikbare voorzieningen” samengebracht en doorontwikkeld en is daarmee het meest digitale waterschap van Nederland.

Opvallend is, zegt Eenhoorn, dat het waterschap het doet met eigen mensen: de kennis is in huis. Dat zouden meer overheden moeten regelen: “We zijn nu veel te veel afhankelijk van de consultants, externe inhuur van kennis. Het evenwicht is hierin zoek. We moeten niet helemaal stoppen met externe inhuur, maar het is belangrijk om ook zelf over kennis te beschikken.”

Bron: Digitaal bestuur april 2016