Digital

Digital

Nieuws

Solliciteren bij een machine

Gegevens en algoritmes spelen overal op de werkvloer een steeds belangrijker rol.
Ze blijken intussen ook bijzonder goed in het uitkiezen van de beste kandidaat voor een baan. Computers selecteren beter dan mensen. Dat blijkt uit een studie van het (niet-commerciële) Amerikaanse National Bureau of Economic Research.

Het onderzoek bestond uit een analyse van de gegevens van 300duizend sollicitaties uit vijftien verschillende Amerikaanse bedrijven. De wetenschappers onderzochten de overeenkomsten en verschillen tussen de dienstverbanden van mensen die via een beroepstest werden geselecteerd door een computer of door een mens.
De beroepstest bestond uit vragen over technische en cognitieve vaardigheden, persoonlijkheid en match met de baan waarop de sollicitant solliciteerde. De antwoorden werden verwerkt via een algoritme dat = een aanbeveling deed: groen voor toppers, geel voor een redelijke geschikte kandidaten en rood als er geen enkele match was.

Uit de analyse is gebleken dat de algoritmes het bij het juiste eind hebben: “Gemiddeld werkten ‘de groenen’ gemiddeld twaalf dagen langer dan ‘geel’.” En de gelen weer zeventien dagen langer dan de ongeschikte kandidaten.

Conclusie van de wetenschappers: een algoritme kan een bedrijf al gauw een verschil van een aantal (kostbare) weken opleveren. Hoe snel algoritmes het werk van P&O’ers overnemen, is niet bekend. De onderzoekers constateerden namelijk ook ‘algoritme-aversie’. Vooral bij P&O’ers…

Bron: Emerce april 2016