Digital

Digital

Nieuws

Dertig miljoen euro voor digitaal dossier

Het Medisch Centrum Leeuwarden werkt sinds het tweede kwartaal van dit jaar met het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) van het Amerikaanse bedrijf Epic. Invoering van het EPD was een gigantische klus: een project van achttien maanden met tachtig voltijds projectmedewerkers. Ook zijn 3700 medewerkers van het ziekenhuis getraind. De kosten voor de invoering van het nieuwe EPD bedragen daardoor liefst dertig miljoen euro.

Het ziekenhuis zelf spreekt van “de grootste verandering in de geschiedenis van het Medisch Centrum Leeuwarden. De livegang van Epic is niet alleen de invoering van een nieuw automatiseringssysteem, maar houdt ook een geheel nieuwe werkwijze in voor iedereen in het ziekenhuis.”

Het nieuwe systeem vervangt een hoop oude applicaties, zorgt voor “efficiënter samenwerken” en “betere borging van de informatievoorziening”. Ook kunnen patiënten profiteren van allerlei vormen van digitale dienstverlening, bijvoorbeeld voor het maken van afspraken.

Een woordvoerder: “Epic is één systeem waarmee alle afdelingen in het ziekenhuis werken en waarin alles wordt geregistreerd. We verwachten dat patiënten minder vaak hun verhaal opnieuw hoeven te vertellen en nog beter geïnformeerd kunnen worden over hun behandeltraject.”

Epic verovert Nederland. Andere klanten zijn: Radboudumc, AMC, VUmc, OLVG, Spaarne Gasthuis, UMCG en het Amphia-ziekenhuis.

Bron: Computable april 2016