Digital

Digital

Nieuws

Bemoeizuchtig Kamerlid haalt haar gelijk

RTL Nieuws deed onderzoek naar de veiligheid van gemeentelijke websites en concludeerde dat 33 van 175 gemeentewebsites kwetsbaar zijn voor veelgebruikte hackingmethodes. Daarnaast stuurde bijna tien procent van de gemeenten vertrouwelijke informatie over niet-beveiligde verbindingen, waardoor die informatie relatief gemakkelijk af te vangen is.
Oorzaak: meestal verouderde beveiligingsmethoden.
Gevolg: Kamervragen, in dit geval van PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug.

Minister Plasterk antwoordde kort door de bocht: “Honderd procent veiligheid bestaat niet!” Al geeft hij toe dat iedere overheid de plicht heeft “passende technische en organisatorische maatregelen te treffen om persoonsgegevens te beveiligen”.
Over het algemeen, concludeert Plasterk, hebben gemeenten hun zaakjes prima op orde. Ze nemen het onderwerp ook serieus: “Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om informatiebeveiliging en de bescherming van vertrouwelijke gegevens en hebben hiervoor een gemeenschappelijk normenkader in de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG). Alle gemeenten implementeren momenteel de maatregelen en normen uit de BIG.”

Kamerlid Oosenbrug is nog steeds voorstander van één overheidswebsite waar alles perfect is geregeld en waarop alle overheden meeliften. Maar (verongelijkt): “Dit zal wel weer worden gezien als bemoeizucht van een Kamerlid dat uit wil maken hoe een gemeente taken uitvoert.”

Bron: Digitaal bestuur april 2016