Digital

Digital

Nieuws

Digibeet mag blijven aanrommelen met papier

Minister Ronald Plasterk gaat ervan uit dat de meeste overheidsorganisaties traditionele vormen van dienstverlening (papier, postzegel, balie, wachtrij) nog jaren zullen aanbieden. Dat deelt hij mee als antwoord op kamervragen van Astrid Oosenbrug (PvdA). De digitalisering van de overheid gaat namelijk te snel voor ouderen terwijl ouderen tegelijkertijd steeds langer leven…

Plasterk stelt vast dat veel overheden digitale dienstverlening hebben toegevoegd aan de andere vormen van dienstverlening. Geen vervanging, maar een uitbreiding, met een accentverschuiving. De minister: “Het is de lijn van alle overheidsorganisaties dat - waar nodig - een alternatief kanaal beschikbaar is voor mensen die niet over middelen voor digitale communicatie beschikken, of die niet digivaardig zijn.”

Of de niet-digitale dienstverlening altijd beschikbaar blijft, kan de minister niet zeggen. Hij gaat ervan uit dat overheden ‘zolang het nodig is’ alle kanalen openhouden, ook voor “mensen die tijdelijk of blijvend niet in staat zijn zelf te communiceren met de overheid of die de middelen niet hebben om thuis zelf digitaal zaken te doen.”

Overigens nam het aantal ouderen zonder internet in de periode 2013-2015 met bijna de helft af.

Bron: Digitaal bestuur maart 2016