Digital

Digital

Nieuws

Overal ter wereld een fiets dankzij Internet of Things

Fietsverhuurders, OV-fiets en gemeenten met deelfietsprojecten lijden de meeste schade door de fietsen die af en toe zomaar verdwijnen. Verder heerst er niets dan hosanna rond het beschikbaar stellen van fietsen overal ter wereld: het is de duurzaamheid ten top.

Internet of Things is nu ook de oplossing voor verdwijnende fietsen, schrijft Automatiseringgids. Het bedrijf Mobilock brengt een fietsslot (genaamd Mobilock) op de markt dat je via een app op de mobiele telefoon kunt openen. Voordeel: je hebt geen betaalautomaten nodig, je maakt gebruik van de miljoenen fietsen en smartphones en tienduizenden fietsenstallingen die al bestaan. Mobilock noemt zichzelf ‘de hightech doorstart van het Witte Fietsenplan’ dat provo in de jaren zestig lanceerde en dat nooit een succes werd vanwege de vele diefstallen.

Mobilock heeft nog niet eens de ontwikkelkosten terugverdiend of het bedrijf komt al met een volgende vernieuwing, gebaseerd op LoRa. LoRa is een efficiënte en daarmee goedkope oplossing voor draadloze communicatie over grotere afstanden. LoRa is bedoeld voor toepassingen waarbij weinig data ‘over de lijn’ gaan en is daarnaast energiezuinig: een mobiel slot dat gebruik maakt van LoRa kan een jaar of vijftien gegevens verzenden met de stroom van slechts twee penlite-batterijen.

Dubbele duurzaamheid dus!

Bron: Automatiseringgids maart 2016