Digital

Digital

Nieuws

Halve eeuw oude vinding redt internet

Nobelprijswinnaar Charles Kao bedacht in het jaar 1966 een techniek “om optische signalen die door glasvezels worden geleid te vrijwaren van vervormingen”. Vele jaren leek het een van de miljoenen onzinnige uitvindingen waarmee de mensheid zichzelf heeft opgescheept. Maar nu lijkt het een oplossing te bieden voor het gevaar dat een informatie-infarct toeslaat op internet.
Dat meldt de Engelse Universiteit van Aston.

Wat is er aan de hand?
Als je niet ingrijpt, wordt een lichtpuls in een glasvezelkabel vervormd en aangetast. Daardoor is na een reis van enkele kilometers door de glasvezel vrijwel niets meer over van de randen van de puls. Dit verschijnsel treedt versterkt op als je werkt met zeer hoge frequenties en zeer korte pulsen: een korte puls is na een paar kilometer glasvezel niet meer te herkennen.

Met de toename van het internetverkeer komt dat steeds vaker voor: bijna alles gaat via glasvezel, met korte pulsen in hoge frequenties, vervorming, verstoring internetverkeer.

De nu afgestofte techniek van Kao, ‘optical phase conjugation’ genoemd, maakt het mogelijk om de aantasting van de signalen te verminderen. Daardoor kunnen de afstanden die je wilt overbruggen via glasvezel aanzienlijk worden vergroot.

De techniek heeft een jaar of vijftig op de planken gelegen. Pas onlangs zijn er (succesvol) proeven mee gedaan. De boodschap is duidelijk. Gooi niet te snel iets weg!

Bron: Automatiseringgids maart 2016