Digital

Digital

Nieuws

Gevangenen bekijken uw dossier

Het schandaal rond de gevangenen die privacygevoelige dossiers van ziekenhuispatiënten hebben bekeken, neemt steeds grotere vormen aan. Volgens het programma Meldpunt van Omroep Max hebben zeker zeven en wellicht zelfs veertien Nederlandse ziekenhuizen hun dossiers laten bewerken door gevangenen in België. De gedetineerden moesten, ter voorbereiding op digitalisering, nietjes, paperclips, plastic binders, tabbladen en foto’s uit de dossiers verwijderen.

Het bewerken vond plaats tot eind 2014 in een gevangenis in Leuven. Intussen vrijgelaten gevangenen vertellen dat ze foto’s van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten te zien kregen. En bijzonder nauwgezet gingen de goedkope arbeidskrachten ook niet om met het materiaal dat hun was toevertrouwd: als het bewerken hun te veel moeite kostte (de dokter had veertig nietjes in een paar velletjes papier geramd), smokkelden ze de medische papieren gewoon de zaal uit en gooiden ze in de oudpapierbak.

De gevangenen werkten in opdracht van het bedrijf iGuana. Dat verklaart in een reactie dat de gevangenen ‘onder strikt toezicht’ stonden, geen gekke dingen konden uithalen en bovendien: ze konden de dossiers niet eens bekijken. Hoe iGuana dat laatste heeft geregeld, is niet bekend.

iGuana is niet voor het eerst in opspraak. In januari konden door een menselijke fout bij het bedrijf de gegevens van duizenden patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis via internet worden ingezien.

Bron: Automatiseringgids maart 2016