Digital

Digital

Nieuws

Ook Brusselse muizen eten geen papier

Onlangs klaagden medewerkers van Brussel Mobiliteit, de organisatie die verantwoordelijk is voor infrastructuur in het hart van België, dat er zo weinig geld beschikbaar was voor het goed opslaan van archieven. Daardoor waren tal van belangrijke archieven in ongeschikte bewaarplaatsen opgeslagen. Waar de muizen vrij toegang hadden. En die aten de papieren domweg op. Weg informatie over allerlei Brusselse tunnels die nog moeten worden aangelegd!
Brussel in rep en roer. Zodanig dat Brussel Mobiliteit de pers heeft gezocht om te benadrukken dat de plannen van de Brusselse tunnels helemaal niet zijn opgepeuzeld door muizen. “Dat was slechts beeldspraak van de ingenieurs om aan te tonen in wat voor armoede ze soms moeten werken,” verklaart een woordvoerder.

Het klopt dat de plannen, samen met andere archieven, al in 1989 zijn opgeslagen in een ruimte onder het Brusselse Reyersviaduct. Daar hebben de documenten hebben jaren gelegen. Tot ontzetting van velen. De woordvoerder tempert die ontzetting: de opslag voldeed best “aan de nodige eisen om documenten te bewaren” maar was geen officiële archiefbewaarplaats. Of ‘archieflokaal’, zoals onze zuiderburen zeggen.

Een archiefdeskundige bevestigt het verhaal en verklaart op televisie: “Muizen eten helemaal geen papier. Wel is het bewaren van papier in vochtige of warme ruimtes geen goed idee.”

Intussen zijn de archieven ondergebracht in betere archiefruimtes onder het Brusselse Noordstation. Dat is vooral het gevolg van de wet van 2009 die overheidsdiensten verplicht om documenten ouder dan 30 jaar in goede staat te bewaren.

Bron: Standaard.be februri 2016