Digital

Digital

Nieuws

Gemeente wist gretig informatie

De gemeente Zuidhorn probeert sinds 2015 burgers te laten betalen voor “illegaal verklaarde stukken snippergroen bij hun huizen”. Voor de uitvoering van de verkoopactie heeft de gemeente een adviesbureau ingeschakeld. Het lijkt erop dat dat adviesbureau betaald krijgt voor ieder gerealiseerd contract tussen burger en gemeente. Het oefent dan ook nogal wat druk uit op de Zuidhorners.

De belangengroep Actie Snippergroen wil meer weten en vroeg in het kader van de WOB informatie op om inzicht te krijgen in de afspraken tussen adviesbureau en gemeente. De gemeente leverde enkele kopieën van correspondentie met veel tekst weggelakt. Ook bleken slechts vier e-mails beschikbaar uit 2014, terwijl het contract met het adviesbureau al is gesloten in 2013.

De verklaring van de gemeente: de ambtelijk projectleider die het project leidde, stapte tussentijds over naar een andere baan en schoonde zijn mailbox .

Actie Snippergroen wil de gemeente nu voor de rechter dagen wegens overtreding van de Archiefwet: “Als er brieven en mails daadwerkelijk zijn gewist, is dat strafbaar.”

Bron: Dagblad van het Noorden februari 2016