Digital

Digital

Nieuws

Microsoft zinkt cloud af

Binnenkort liggen al uw gegevens op de bodem van de oceaan. Als u tenminste gebruik maakt van de cloud van Microsoft, bijvoorbeeld via SharePoint Online.
Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk een proef gedaan met een datacentrum dat op honderden meters diepte in de oceaan zelfstandig kan functoneren. Een energiezuinige oplossing, want het kost vrijwel niets om zo’n gegevenscentrum te koelen.

Het diepzee- of oceaanbodem-datacentrum wordt gelanceerd onder de naam Project Natick en bestaat uit containers vol met servers die geen onderhoud nodig hebben. Volgens bronnen moeten ze liefst vijf jaar probleemloos draaien.

Microsoft wil het systeem combineren met een energiesysteem dat dankzij de getijden (eb en vloed) elektriciteit opwekt. Dat schrijft de New York Times. In dat geval is het lanceren van het datacentrum iets meer werk dan een paar containers overboord kieperen: het kan leiden tot een ingewikkeld bouwwerk van gigantische stalen buizen die in verbindings staan met optische kabels op de oceaanbodem.

Een voordeel van deze datacentra is dat ze dichter bij internetgebruikers geplaatst worden zodat webservices sneller werken. Een groot deel van de wereldbevolking woont in steden vlakbij zee (Hoek van Holland bijvoorbeeld), terwijl de reguliere datacentra doorgaans in het binnenland staan.

Microsoft voert zijn project zeer omgevingsvriendelijk uit. Het bedrijf heeft eventuele geluidsoverlast gemeten maar het geluid van de datacentra bleek zelfs te worden overstemd door “een smakkende garnaal”. Ook warmen de machines het zeewater niet op.

Bron: Automatiseringgids februari 2016