Digital

Digital

Nieuws

Overheid moet anders inkopen

Wouter Stolwijk, directeur van PIANOo, het expertisecentrum aanbesteden van het Ministerie van Economische Zaken, uit in iBestuur kritiek op de praktijk van aanbestedingen bij de overheid.
Het gaat bij aanbestedingen altijd over voldoen aan de regels, waarbij vaak de kern van de aanbesteding, namelijk krijgen wat je wilt tegen de gunstigste prijs, uit het oog wordt verloren.

Bij aanbestedingsprocedures is er teveel eenzijdige aandacht voor de rechtmatigheid, meent hij. Stolwijk: “Ik stel het aanbesteden niet ter discussie waar je het verstaat als concurrentie organiseren. Maar de focus is volledig komen te liggen op de regels en dat gaat ten koste van de inhoud. Dat vind ik erg jammer.”
Als voorbeeld noemt hij: “Het kan nu gebeuren dat de procedure keurig klopt bij de inkoop van bijvoorbeeld pc’s, maar men betaalt drie keer de marktprijs en dat is toch niet de bedoeling. Iedereen is tevreden, behalve de budgethouder, als die zich dat realiseert. Het hele spel is gebaseerd op een kloppende procedure. Het is de duivel uitdrijven met Beëlzebub.”

Overheid zou zich, met kennis van zaken, moeten richten op de twee hoofdvragen: “wat heb ik precies nodig?” en “wat heeft de markt te bieden?”. Terwijl nu 90 procent van de tijd en de aandacht wordt besteed aan de procedures om onrechtmatigheden te voorkomen.

Voor aanbestedingsjuristen heeft hij een tip: “Denk nog eens heel goed na over je eigen vak en waarom het aanbestedingsrecht, wat toch privaatrecht is, behandeld wordt alsof het publiekrecht is. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur worden onverkort toegepast, terwijl inkopen toch geen bestuurlijke actie is. Dat vind ik een fundamenteel probleem.”

Bron: iBestuur januari 2016