Digital

Digital

Nieuws

Alles weten van lege panden

Overheden, bedrijven en organisaties hebben grote behoefte om meer te weten te komen van leegstand. Dat heeft een onderzoek van Geonovum en het Kadaster uitgewezen. Velen spreken van de noodzaak om te komen tot ‘een landelijke informatievoorziening voor leegstand’.

Momenteel zijn er verschillende organisaties die gegevens over leegstand bijhouden. Allemaal op hun eigen manier, en nergens voor heel het land volledig. De verschillende gegevensbronnen kunnen bovendien geen of nauwelijks informatie met elkaar uitwisselen.

Dat is niet goed, schrijft e-overheid: “Leegstand van vastgoed zoals kantoren en winkels is een maatschappelijk probleem.”

Als volledige en objectieve informatie over leegstand niet beschikbaar is, kunnen bijvoorbeeld gemeenten slecht beleid maken voor ruimtelijke ordening en slagen bedrijven er niet in maatregelen te nemen om de waardedaling van hun kantoorbezit te voorkomen.

Kadaster en Geonovum hebben dan ook besloten om hun samenwerking voort te zetten en vragen te gaan beantwoorden als: hoe kom je tot een standaard voor het vastleggen en uitwisselen van gegevens over leegstand? wat leg je vast? hoe leg je het vast? waar leg je het vast? hoe maak je de informatie breed toegankelijk?

Bron: e-overheid januari 2016