Digital

Digital

Nieuws

Op jacht naar de gevaarlijke clouds

Het is een bekend verschijnsel. Wie medewerker is van een (grote) organisatie, kan niet zomaar zelf software aanschaffen. Dat gaat via ICT. Maar iedere medewerker heeft wel de beschikking over een internetverbinding. En dat is voldoende om internet te gebruiken en allerlei clouddiensten af te nemen. Voor handige software. Maar ook voor opslag van informatie.

Zo komt steeds meer informatie van bedrijven en overheden in cloudomgevingen te staan die overheid op bedrijf nooit hebben gecontroleerd op veiligheid. Voor je het weet slaan je medewerker gevoelige informatie op de computers van de geheime dienst van Noord-Korea op.

Daarom heeft Cisco een tool ontwikkeld EN vrijgegeven. Netwerkbeheerders kunnen daarmee vaststellen welke clouddiensten medewerkers vanaf het zakelijk netwerk gebruiken. Dit vooral om potentiële beveiligingsrisico’s op te sporen.

De tool heet Cloud Consumption as a Service.

Een woordvoerder van Cisco tegen Webwereld: “Recent onderzoek door Cisco heeft de omvang van schaduw-IT duidelijk gemaakt. Het gemiddelde grootbedrijf gebruikt zeker 1220 losse publieke clouddiensten. Aan het ongecontroleerde gebruik van publieke clouddiensten zitten grote risico’s. Je kan mogelijk wettelijke regels onbedoeld overtreden (waar blijft de data?) en zakelijke processen verstoren. Daarnaast levert het onverwachte kosten op en kan het diensten frustreren.”

Cisco stelt de tool dertig dagen gratis ter beschikking.

Bron: Webwereld januari 2016