Digital

Digital

Nieuws

Privé in de baas zijn tijd bestaat niet

Als je onder werktijd met de computer van de zaak berichten verstuurt, heeft je baas het recht die berichten te bekijken. Voor wie eigen baas is, gold dit al langer, maar nu zijn mensen in loondienst dus ook de klos. Je bent nergens meer veilig!
Het maakt daarbij niet uit of je je bericht verstuurt via e-mail, Skype, WhatsApp of Facebook Messenger.

Dit besluit is vastgesteld door het Europese Hof voor de Mensenrechten. “Alle communicatie mag worden gevolgd, en je kan geen beroep doen op je privacy.”

De uitspraak komt voort uit een zaak die een Roemeense medewerker van een bedrijf in 2007 aanspande tegen zijn baas. Hij is in 2007 ontslagen omdat hij op zijn zakelijke computer Yahoo Messenger had gebruikt om privéberichten te versturen. Dat was tegen de bedrijfsregels. De man was het er niet mee eens: wat nou bedrijfsregels, het ging toch om private communicatie!?

Volgens het Hof volgt die redenering duidelijk niet en stelt vas dat het “niet onredelijk is dat de werkgever zich ervan wil overtuigen dat mensen hun werk doen tijdens werktijd”. Monitoren van communicatie op de eigen soft- en hardware is dan ook niet verboden.

De uitspraak geldt voor alle Europese landen. Emigratie naar de Verenigde Staten is een optie.

Bron: Webwereld januari 2016