Digital

Digital

Nieuws

Digicommissaris wil meer poen

Bas Eenhoorn heeft zijn eerste volledige jaar als Digicommissaris erop zitten. Hij kan dus wel wat conclusies trekken in zijn nieuwjaarsinterview met het Financieele Dagblad. Zo deelt hij plompverloren mee dat hij 150 miljoen euro extra nodig heeft voor de ontwikkeling van de digitale infrastructuur van de overheid.

Zijn eerste jaar heeft hem niet vrolijk gestemd over de digitale stand van zaken in onze moerasdelta. Zo heeft de overheid veel digitale dingen ingevoerd waarvan je je in alle redelijkheid afvraagt: hoe hebben wij zo dom kunnen zijn? Als voorbeeld noemt Eenhoorn de berichtenbox voor de burger waarin de burger alleen berichten kan ontvangen. Die je nauwelijks kan raadplegen op een smartphone. En waarin je steeds moet inloggen met je DigiD, ook al zo’n onding.

Het kan beter, zegt Eenhoorn, en hij verwijst naar de laagdrempelig toegankelijke handtekeningenactie van GeenStijl bij de oproep voor een referendum over het assocatieverdrag met de Oekraïne.

Eenhoorn heeft goed naar Martijn Aslander geluisterd.

De overheid moet zich meer richten op eenvoudig en praktisch digitaal zaken doen. Ook moet meer aandacht zijn voor koppelen van basisinformatie, zodat burger en ambtenaar dezelfde gegevens kunnen gebruiken.

Wil het een succes worden, zegt Eenhoorn, dan moet er geld bij. De departementen moeten hun gezamenlijke bijdrage optrekken van 650 miljoen naar 800 miljoen euro.

Bron: Automatiseringgids januari 2016