Digital

Digital

Nieuws

Drechtsteden vervangen het oudste zaaksysteem van Nederland

Dordrecht is zo ongeveer de bakermat van zaakgericht werken in Nederland. Jaren achtereen nam de gemeente de eerste plaats op de ranglijst van digitale loketten in ons land in. En daarachter groeide, op organische wijze, het zaaksysteem Mozaïek. Misschien wel het bekendste maatwerksysteem van Nederland.
Maar tijden veranderen. Dordrecht ging samenwerken met omliggende gemeenten in Drechtstedenverband, en de bedenkers en makers van Mozaïek begonnen niet zonder succes voor zichzelf met Mozard, de softwaresuite “voor de verbetering van uw dienstverlening en de interne bedrijfsvoering”.

Ruim twee jaar geleden liet Drechtsteden een extern bureau onderzoek doen naar de vervanging van Mozaïek. De ontwikkelkosten van het systeem begonnen namelijk uit de hand te lopen. Dat bureau adviseerde om over te stappen op Mozard. Drechtsteden legde het advies gemakshalve naast zich neer en schreef toch een aanbesteding uit. De Drechtsteden kozen uiteindelijk via die aanbesteding niet voor Mozard, de ‘opvolger’ van Mozaïek, maar voor de Zaaksuite van Green Valley.

Uiteraard niet tot blijdschap van Mozard. Directeur Mark Voogd spreekt tegen Computable van ‘een vreemde situatie’. Een beetje zuur: “Wij hebben begin dit jaar een zeer schappelijke offerte neergelegd, temeer vanwege onze geschiedenis met Drechtsteden. Het mocht niet baten. Na de keuze voor Green Valley zijn we alweer een jaar verder en is er nog geen proces vervangen; Mozaiek draait nog gewoon.”

Drechtsteden zijn zich van geen kwaad bewust. Aanbesteden is een normale procedure bij dit soort grootschalige software-inkoop, bovendien is de aanbesteding uitgevoerd middels de ‘Best Value-methode’, waarbij de leverancier een grotere verantwoordelijkheid voor het realiseren van de beoogde doelen heeft dan bij traditionele aanbestedingen.

Bron: Computable december 2015