Digital

Digital

Nieuws

Pas op met religieuze apps!

Het Amerikaanse bedrijf Proofpoint, “Leader in Advanced Cybersecurity Solutions”, heeft onderzoek gedaan naar misbruik van apps door cybercriminelen. De onderzoekers verwachtten dat bijvoorbeeld gokapps het vaakst zouden worden misbruikt om gevoelige informatie aan gebruikers te ontfutselen. Niets bleek minder waar: het zijn juist de religieuze apps die veel mogelijkheden voor digitaal misbruik laten zien. Kennelijk gaan cybercriminelen ervan uit: “Wie gelovig is, is ook goedgelovig.”

De onderzoekers testten liefst 10.300 religieuze apps en vergeleken de resultaten met 23.000 kaartspelapps en 5.600 zaklampapps. De godsdienstige apps wonnen glorieus. Ze werden het meest misbruikt voor kleine tot grote digitale misdrijven: van sturen van gebruikersgegevens naar een server zonder de gebruiker in te lichten tot opzettelijk slopen van smartphonesystemen door het bemachtigen van privileges en login-gegevens.

De Bijbel-apps kwamen er binnen de religieuze sector het slechtst vanaf: meer dan vijf procent toonde gevaarlijk of kwaadwillig gedrag. De Koran-apps kwamen niet verder dan één procent.

Wat we hieruit moeten leren, weten we niet. Behalve dat het oppassen is met religieuze apps.

Bron: Webwereld december 2015