Digital

Digital

Nieuws

Eindgebruiker ook in de zorg sta-in-de-weg

Zorginstellingen zitten met de handen in het digitale haar. Ze kennen een eigen IT-industrie die allerlei schitterende toepassingen voor hen ontwikkelt, bijvoorbeeld op het terrein van business intelligence (bi), maar in de praktijk worden die toepassingen maar schaars gebruikt.
De schuldigen (het zal eens niet zo zijn!): de eindgebruikers.

Computable: “Zij hebben vaak moeite met de adoptie van de bi-technieken.” Waar hebben we dat meer gehoord? In dit geval is die “moeite met adoptie” naar voren gekomen uit een wereldwijd onderzoek onder leidinggevenden bij zorginstellingen.

Behalve de eindgebruiker, die in 89 procent een belemmering is, vormen de gegevenskwaliteit, de integratie met de werkprocessen in de zorg en koppeling met andere applicaties voor niet-optimaal gebruik.

Het vreemde is, constateren de onderzoekers, dat nog geen twintig procent van de zorgorganisaties wil investeren in trainingen voor de eindgebruiker. Alsof ze de moed al hebben opgegeven. Ze investeren vooral in verbetering van de techniek.

Overigens is het geloof in digitalisering onder managers in de zorg ongebroken. Ze blijven volhouden dat die kan leiden tot een gemiddeld kortere duur van het ziekenhuisverblijf en grotere tevredenheid van de patiënt.

Bron: Computable november 2015