Digital

Digital

Nieuws

Automatisch antwoord: ik hou van je

Als het aan Google ligt, sturen mensen elkaar in de nabije toekomst volautomatisch mails met allerlei inhoudelijke boodschappen. Dat is het gevolg van een nieuwe functionaliteit van Google Inbox: Smart Reply.
De achtergrond: mensen beantwoorden mails vaak met standaardzinnen als “Ja, ik ben erbij” of “Bedankt. Je hoort nog van me!” Die antwoorden elke keer typen, is niet efficiënt. Daarom komt Google met de Smart Reply-functie.

Wat doet die? Die zorgt bij elke inkomende mail voor drie meest waarschijnlijke antwoorden. Die antwoorden toont Google onderaan het scherm. Het zijn niet willekeurige antwoorden in een willekeurige volgorde, nee: Google maakt gebruik van “een neuraal netwerk dat toegespitst is op verwerking van natuurlijke taal toepast bij het genereren van de antwoorden.”

Een van de opties zou dus realistisch moeten zijn. Je kunt die optie aanklikken, eventueel aanpassen en versturen. Makkelijk!

Ontwikkelen van Smart Reply kostte nogal wat tijd. Een van de ontwikkelaars meldt bijvoorbeeld dat het systeem in het begin een voorkeur had voor het antwoord: “Ik hou van je.” Hoewel dat een mooi en warm antwoord is, beschouwde Google het toch als ‘kinderziekte’.

Smart Reply werkt volgens Google volledig automatisch en dat betekent ook dat de privacy van gebruikers gegarandeerd is. De servers van Google genereren de suggesties voor antwoorden. Smart Reply is (voorlopig alleen in het Engels) beschikbaar voor Google Inbox voor iOS en Android.

Bron: Automatiseringgids november 2015