Digital

Digital

Nieuws

De cloud waait naar Europa

Een alleraardigst stuk van Martijn van Zoeren, oprichter en directeur Dutch Cloud, op de site Executive People. Al het gedoe rond ‘de veiligheid van je gegevens in de Amerikaanse cloud’ leidt ertoe dat Amerikaanse bedrijven hun cloud naar Europa brengen. In verschillende landen van Europa worden datacentra gebouwd door bedrijven als Google en Microsoft. Zodat de cloud niet naar de Verenigde Staten waait. Of niet zomaar althans.

Die nieuwe datacentra zijn enorme investeringen van Amerika in Europa. Dat lijkt een goede ontwikkeling voor ons, aan deze kant van de oceaan, maar vergeet niet (zegt Van Zoeren): de rekening voor investeringen komt altijd bij de eindklant.

Andere ontwikkelingen: alle Europese landen zijn – gezamenlijk of apart – bezig met regelgeving die moet voorkomen dat Europese gegevens in Amerikaanse handen kunnen komen. Allerlei “monitoring- en auditverplichtingen” worden bedacht. Daar ziet Van Zoeren wel een gevaar, namelijk het gevaar dat de overheid “een sector wil gaan sturen die uitstekend op eigen benen kan staan en dat ook heeft bewezen. Je houdt je hart vast als ambtenaren die doorgaans niet van de hoed of de rand weten beleid gaan ontwikkelen voor het extreem dynamische en innovatieve digitale ecosysteem.”

Bron: Executive people november 2015