Digital

Digital

Nieuws

Nederlanders dol op digitaal

Nederlandse burgers zijn zeer positief over vernieuwende digitale technologie. Tegelijkertijd kennen ze het gemak van optimistische toekomstverwachtingen. Het kan dus niet meer fout gaan met ons land. Dat schrijft Computable op basis van een onderzoek van het bedrijf Intel. Precies 1114 Nederlanders van zestien jaar en ouder deden mee aan het onderzoek.

Dat levert aardige resultaten op. Zo maken maar weinig landgenoten zich zorgen over de digitalisering van de samenleving. De meeste ondervraagden zien alleen maar kansen en uitdagingen op dit terrein. Tweederde verwacht niet dat de digitalisering gevolgen heeft voor zijn eigen werkgelegenheid. Sterker nog: tachtig procent van de ondervraagden gelooft dat steeds meer digitaal werken steeds meer nieuwe en leukere banen oplevert.

Ruim de helft van de ondervraagden vindt dat digitale technologie de wereld beter heeft gemaakt, maar minder dan de helft zegt daardoor daadwerkelijk gelukkiger te zijn geworden. Maar goed, geluk is van meer dingen afhankelijk.

Zorgen maken de Nederlanders overigens wel. Zoals een Duitse truckchauffeur ooit tegen ons zei: “Holländer? Immer Probleme!” Die zorgen gaan vooral over privacy. Daar lees je ook veel over in de krant. Er moeten betere wetten voor privacy komen en die wetten moeten toegesneden worden op de digitale samenleving. Aldus liefst 85 procent van de ondervraagden.

Waarschijnlijk was de open vraag: “Vindt u dat er betere weten moeten komen die zijn toegesneden op de digitale samenleving?”

Verder is de gemiddelde Nederlander bezorgd over cybercriminaliteit of identiteitsdiefstal.

Over de verantwoordelijkheid voor een veilige digitale samenleving is men verdeeld in liberaal en socialistisch: 45 procent vindt het een verantwoordelijkheid van de burger en 48 procent van de overheid.

Slotconclusie: Nederlanders zijn over het algemeen positief over de vernieuwende digitale technologie. Ze hebben er vooral plezier van bij bankieren, reizen, winkelen en entertainment.

Bron: Computable november 2015