Digital

Digital

Nieuws

Molenwaard internationaal erkend als ‘smart city’

Gemeente Molenwaard, in ons vakgebied bekend als klassieke Mozard-gemeente, heeft geen prijs gewonnen op het Smart City Expo World Congress, maar haalde wel de finale. Molenwaard maakte kans op de World Smart City Award vanwege het ‘beste innovatief idee’. De kern van de nominatie: Molenwaard is de eerste Nederlandse gemeente die het doet zonder gemeentehuis.

Dat is mogelijk omdat Molenwaard bijna haar volledige digitale dienstverlening via internet aanbiedt: een aanbod waarin de Mozard-suite een belangrijke rol speelt. Ambtenaren van de gemeente komen voor de nog niet digitaal beschikbare zaken bij bewoners thuis. Ook vereren zij de enkele niet digitale bewoners van de gemeente met een huisbezoek.

Ambtenaren die ander ambtelijk werk willen doen, kunnen dat thuis doen. Ook kunnen ze terecht op zogenaamde ‘aanlandplekken’ die de gemeente beschikbaar stelt.

Molenwaard is een jonge gemeente die in 2013 ontstond door de samenvoeging Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland.

De winnaar werd uiteindelijk de ontwikkelingsbank Findeter die ‘an initiative for competitiveness and ecodevelopment’ startte ‘in a complex region in Colombia’. Daar kan geen zaakgerichte dienstverlening tegenop!

Bron: Digitaal bestuur november 2015