Digital

Digital

Nieuws

IT stimuleert hebzucht

Het Nationaal Salaris Onderzoek 2015 van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit heeft weer een alleraardigste uitkomst opgeleverd: mensen in de ICT zijn hebzuchtig en geldlustig zijn. Dat zijn de eigenschappen waar ze hoog op scoren. ICT’ers hebben daarentegen weinig last van eigenschappen als zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit of altruïsme.

Daarmee zijn ICT’ers vergelijkbaar met mensen die werken in de delfstofwinning, makelaardij, banken- en verzekeraarsbranche en marktonderzoek. Hebzucht is volgens het onderzoek nog groter onder verkopers, mensen in de horeca, detailhandel en logistiek.

ICT’ers niet zorgvuldig, kun je je afvragen? Volgens de onderzoekers betekent dat het volgende: “Zij zijn slordig en niet zo vasthoudend. Zij accepteren dat sommige doelen niet bereikbaar zijn. Ze zijn flexibel en kunnen ad hoc zaken aanpakken. Ze hebben moeite om zich sterk te focussen en zeer doelgericht bezig te zijn.”

Verder koppelen de onderzoekers eigenschappen als “egocentrisch, narcistisch, cynisch, conflictzoekend, gericht op het eigen belang en eerder geneigd tot competitie dan tot samenwerken” aan ICT’ers. Ook zijn mensen in de automatisering “snel van de kook” bij tegenslagen.

Als je dat zo leest, zou je denken: ik moet koste wat kost de ICT-afdeling mijden!
Maar vrees niet: het is maar een onderzoek.

Bron: Computable november 2015