Digital

Digital

Nieuws

Kamer verbaasd over vernietigen documenten

PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een toelichting gevraagd op het nieuws dat ambtenaren van zijn ministerie correspondentie met hun collega’s bij de gemeente Utrecht opzettelijk hebben vernietigd.

De voorgeschiedenis: Journalisten van het VPRO-programma Argos ontdekten dat het departement stukken vernietigde uit angst dat ze zouden worden opgevraagd via een WOB-verzoek. En angst is geen archiefwettelijke grond voor vernietiging, tenzij een bezettigsmacht ons land binnenstroomt.
Een voormalig VWS-ambtenaar had de journalisten gemeld dat hij opdracht had gekregen om documenten te verwijderen, en wel correspondentie uit 2014 over de inzet van zogeheten ‘loktieners’ om overtreders van het alcoholverbod voor iedereen onder de achttien op te sporen. De bewaartermijn van een enkel jaar geldt als onwaarschijnlijk kort.

Een woordvoerder van VWS spreekt van een indianenverhaal: “Inhoudelijk relevante mails of documenten verwijderen of vernietigen is niet de manier waarop wij willen werken. In dit geval heeft een medewerker onjuist, te stellig of zonder mandaat e-mails verstuurd en opdracht gekregen van zijn leidinggevende om dit te corrigeren. Hiermee is voorkomen dat er informatie met als afzender VWS rondgaat die niet correct is.”

Het wachten is nog op de antwoorden van de minister.

Bron: Digitaal bestuur november 2015