Digital

Digital

Nieuws

Digitaal Amerika mag wat kosten

Immigranten in de Verenigde Staten moeten, voor ze binnen kunnen komen, liefst 95 formulieren invullen. Knappe koppen bij de overheid dachten zo rond 2005 al dat met digitaliseren van die formulieren heel wat winst kon worden behaald. In effectiviteit en efficiëntie. Dus startte de Amerikaanse overheid het project Digitalisering en stroomlijning immigratieformulieren.

The Washington Post maakt tien jaar later de balans op. Liefst één formulier is gedigitaliseerd. En dat heeft tot nu toe meer dan één miljard dollar gekost. Intussen is de begroting voor het hele project gestegen naar 3,1 miljard dollar. Men spreekt nog niet van een doorslaand succes.

Hoe komt zoiets? The Washington Post ontdekte dat het projectteam pas drie jaar na het verstrekken van de opdracht aan IBM – waarmee meteen 500 miljoen dollar verspijkerd was - zijn eerste basisplan voltooide. Toen IBM aan de slag ging, bleken die plannen al snel onhaalbaar.

Na een paar jaar moeizaam projectjeploeteren, leverde IBM in 2012 een systeem op met honderden fouten. Toch besloot de overheid dit systeem, onder politieke druk, in te voeren. In de praktijk deden werkelijk alle fouten, vooraf door deskundigen geconstateerd, zich voor, waarna twee van de drie formulieren weer van internet werden verwijderd. Er is er dus nog eentje actief: een formulier bedoeld voor immigranten die een nieuwe verblijfsvergunning willen aanvragen als zij de oude zijn kwijtgeraakt . Best handig zo’n digitaal formulier. Indienen lukt ook wel.

Maar vervolgens… vele indieners van het formulier wachten al lange tijd op hun nieuwe vergunning. Dat moeten ze thuis doen. Je mag namelijk als immigrant zonder die vergunning niet werken, niet naar school en niet reizen.

Bron: RTL Nieuws - met dank aan Marnix Brongers voor de link