Digital

Digital

Nieuws

Vreemdelingenadvocaten gaan digitaal procederen

Wie denkt dat de rechtspraak al volledig digitaal werkt, heeft het mis. Advocaten en rechters zijn bepaald geen voorlopers op dit gebied, vooral niet omdat een paar enorme stapels papier op het bureau erg interessant staan.

Vreemdelingenadvocaten moeten over niet al te lange tijd digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken. Sinds kort kunnen ze dat al, op vrijwillige basis, bij zeven Nederlandse rechtbanken. De Rechtspraak organiseerde een voorlichtingsavond en kreeg onder andere de volgende praktische vragen?

  • ‘Wat gebeurt er als ik iets niet heb ingevuld?’
  • ‘Zijn er genoeg stopcontacten in de zaal?’
  • ‘Kan ik terugvallen op de fax als het systeem hapert?’

Bestuursrechter Guus Harten ontving zo’n 60 geïnteresseerde vreemdelingenadvocaten en had de dag van zijn leven. Hij stelde zijn bezoekers eerst gerust: voordat digitaal procederen de regel geworden is, moet eerst het bestuursrecht zijn aangepast. Dat duurt wel even.
En daarna volgt een implementatieperiode van zes maanden voordat het papieren dossier uit nieuwe zaken verdwijnt.

Na de inleiding liet Harten de advocaten een tijdje spelen in de digitale rechtzaal. Waarin overigens nog niet alles werkte: “We zitten in een pilotfase, het systeem is nog in ontwikkeling. Maar corresponderen en stukken uploaden in een digitaal dossier, dat lukt allemaal.”

Digitaal procederen is niet alleen makkelijker (alle informatie voor iedereen op hetzelfde moment volledig beschikbaar), het moet er ook voor zorgen dat veel zaken sneller kunnen worden afgedaan.

Een aardige vraag: “Mogen we nog wel papier gebruiken op de zitting, bijvoorbeeld voor een pleitnota?”
“Geen probleem,” zegt Harten. “Maar dan zal de rechter u waarschijnlijk vragen dat stuk na afloop alsnog toe te voegen aan het digitale dossier.”

Harten gaf vervolgens allerlei tips voor het dagelijks gebruik van het digitale procesdossier. Bijvoorbeeld: “Stel dat midden in uw betoog de sessie wordt afgebroken en u weer moet inloggen met uw advocatenpas, dat gedoe wilt u niet tijdens een zitting. U kunt beter het hele dossier downloaden en op uw bureaublad plaatsen.”

En: “Neem bij voorkeur een laptop mee, daarop kunt u makkelijker documenten lezen dan op een iPad.”

Overigens gaat de fax wel volledig verdwijnen uit de rechtbanken.

Bron: Rechtspraak.nl oktober 2015