Digital

Digital

Nieuws

Kennis haal je uit een boek

Onlangs verscheen een volledig herziene editie van het standaardwerk ‘Kennis voor beleid, beleidsonderzoek in Nederland’. De oorspronkelijke versie van het boek kwam tien jaar geleden uit.

Beleidsonderzoek bestaat nog niet zo lang. Het is bedoeld om onderzoek te doen naar de effecten van beleid voordat beleid in de praktijk wordt gebracht. Daarmee kun je een hoop ellende en geldverspilling voorkomen.

Aan het boek werkten liefst 22 auteurs mee. Alle nieuwe ontwikkelingen zijn meegenomen in het boek. Een voorbeeld daarvan: een hoofdstuk over beleidsonderzoek en de datarevolutie. Vandaag de dag zijn veel meer gegevens beschikbaar voor onderzoek dan in 2005. Ook zijn veel data van bijvoorbeeld de Belastingdienst en de Gemeentelijke Basisadministratie tegenwoordig geschikt voor analyses.

Uiteraard is ook de ontwikkeling van internet stormachtig geweest, waardoor de zogenaamde big data als extra onderzoeksmateriaal beschikbaar zijn gekomen.

Een woordvoerder: “Daardoor kun je steeds beter vantevoren in plaats van achteraf zien of beleid zin heeft.”

Het boek ‘Kennis voor beleid, beleidsonderzoek in Nederland’ is te koop bij de erkende boekhandel, bijvoorbeeld Boekhandel Snoek aan de Meent in Rotterdam.

Bron: Digitaal bestuur oktober 2015