Digital

Digital

Nieuws

Digitaal Nederland: de derde mainport

We hadden al Schiphol en we hadden al de haven van Rotterdam. De twee mainports van Nederland die de economie van ons land drijvende houden. Onlangs kwam daar een derde mainport bij: de digitale infrastructuur van Nederland.
Althans, een Kamermeerderheid stemde voor een motie van die strekking van D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Het is maar een begin, vaststellen dat digitaal Nederland de derde mainport is, zegt belangenvereniging Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL). De volgende stap is het uitwerken van een economische visie om de positie van onze digitale infrastructuur te versterken.

Nederland heeft in de wereld een naam hoog te houden als land met een uitstekende digitale infrastructuur. Daarom ook zijn ‘internetgiganten’ als Google bereid grote investeringen in ons land te doen, bijvoorbeeld middels datacenters. Daarnaast zorgt de infrastructuur voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor digitale startups.

Het kabinet is van plan de bestaande innovatieregelingen (WBSO en RDA) voor digitale bedrijven samen te voegen. Het risico bestaat, volgens kenners, dat de subsidies voortaan alleen nog worden opgestreken door grote bedrijven. Terwijl uit onderzoek blijkt dat vooral kleine bedrijven bijdragen aan vernieuwing.

Een politieke strijd is daarover losgebarst. Niettemin zijn alle partijen het eens: de digitale infrastructuur moet zoveel mogelijk worden gestimuleerd.

Bron: Emerce oktober 2015