Digital

Digital

Nieuws

De cloud is gered!

Europa en de Verenigde Staten zijn het in principe eens over het opslaan van Europese gebruikersgegevens in de Verenigde Staten. Daarmee is de cloud gered.
Het nieuwe verdrag tussen Amerika en de Europese Unie vervangt de zogenaamde ‘Safe Harbor Overeenkomst’, die het Europese Hof onlangs ongeldig verklaarde.

Věra Jourová, Eurocommissaris voor Justitie, Consumentenrechten en Gender-gelijkheid, heeft het goede nieuws bevestigd aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten nog wel een paar dingen uitwerken. Een van die dingen is: vaststellen in hoeverre Amerikaanse inlichtingendiensten toegang mogen krijgen tot de gegevens van Europese burgers. De planning is om het verdrag in januari gereed te hebben en te ondertekenen.

Onderdeel van de nieuwe overeenkomst zijn in elk geval scherpere controles van Amerikaanse bedrijven door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Alleen zo kan worden vastgesteld of die bedrijven de Europese data voldoende beschermen. Ook zijn ondernemingen voortaan verplicht duidelijk te zijn wat met data van particulieren gebeurt.

De nationale privacywaakhonden zullen beter gaan samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten. De regels voor het doorsluizen van gebruikersgegevens naar andere partijen worden strenger. En er komt een jaarlijkse toets die vaststelt of opsporingsdiensten zich aan de regels houden. Die toets zal worden georganiseerd door de Amerikaanse én de Europese autoriteiten.

Al met al compleet pakket dat ervoor moet zorgen dat werken in een wereldwijde cloud ook voor Europeanen mogelijk blijft.

Bron: Computable oktober 2015