Digital

Digital

Nieuws

De een is nog meer monopolist dan de ander

Centric is sinds 2015 de huisleverancier van burgerzakensystemen voor liefst 57 procent van de Nederlandse gemeenten. de afgelopen jaren verstevigd. Vorig jaar was slechts 49 procent van de steden en dorpen gebruiker van de backoffice-applicatie Key2Burgerzaken. Dat schrijft Computable.

Centric levert zelfs aan honderd procent van de overzeese gebiedsdelen Key2Burgerzaken. Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn alle klant van Centric.

Omgerekend naar aantallen burgers beheerst Centric zelfs 61 procent van de markt. De nummers twee (Pinkroccade, met iBurgerzaken) en drie (Procura) blijven ver achter. Procura bedient slechts 13 gemeenten.

Een hopeloze situatie voor de concurrenten? Een woordvoerder van PinkRoccade vindt van niet: “Wij verwachten juist dat de komende jaren het speelveld drastisch gaat veranderen, met oog op het moderniseringsprogramma van de GBA én de toenemende vraag naar online diensten en kostenbesparingen bij gemeenten.” iBurgerzaken is de laatste jaren namelijk al ingrijpend vernieuwd en heeft zich opgewerkt tot een software-as-a-service-platform waarbij burgers online zaken als voorbereiden van een huwelijksvoltrekking, doorgeven van een sterfgeval en aanvragen van een nieuw paspoort of rijbewijs zelf kan regelen.

Of nieuwe aanbieders zich gaan melden op de markt die al vaker verziekt is genoemd, is onduidelijk.

Bron: Computable oktober 2015