Digital

Digital

Nieuws

Harde werker zo snel mogelijk ontslaan!

Een interessant opinie-artikel van Taco Oosterkamp in Management Team. De kern van zijn betoog: Domme mensen die hard werken zijn een grote bedreiging voor iedere organisatie.

Oosterkamp trekt om zijn betoog een historisch figuur uit de vergetelheid: baron Von Hammerstein-Equord, Duits generaal. Hammerstein had een theorie over officieren. Er zijn vier groepen, betoogde hij: de slimme, de domme, de luie en de hardwerkende officier.
In de praktijk valt een officier over het algemeen in twee van die vier categorieën (lui en dom, hardwerkend en slim, etc.) Die categorisering bepaalt de geschilktheid van een persoon voor een bepaalde functie.

Zo zijn slimme hardwerkende officieren bij uitstek geschikt voor staffuncties, terwijl je domme luie officieren (volgens de generaal 90% van de mensheid) alleen kunt inzetten voor routinewerk. Wie zijn dan wel geschikt voor de hoogste rangen? Alleen de enkeling die slim én lui tegelijk is. Die persoon probeert namelijk door slim denkwerk (“nadenken met behulp van uw verstand,” noemde Luc De Vos dat) alles zo in te richten dat hij zo min mogelijk hoeft uit te voeren.

Het is inderdaad al lang niet meer zo dat er direct verband bestaat tussen hard werken en resultaat. een mooi voorbeeld geeft Oosterkamp: heel vaak maakt hij mee dat iemand snel een mailtje stuurt, om iets af te ronden maar zonder er over na te denken, waarna die persoon vervolgens maanden werk heeft om de schade die zijn mail heeft aangericht, binnen de perken te houden. Niet nadenken leidt tot slecht formuleren leidt tot ellende.

De denkers hebben wel een nadeel: nadenken ziet er niet uit als hard werken. “Terwijl je met een dag stevig nadenken makkelijk meer waarde toevoegt dan met een week buffelen.” En soms lost een plotselinge gedachte die je overvalt tijdens wc-bezoek meer op dan drie maanden rapporten schrijven. Je moet jezelf, aldus Oosterkamp, vragen stellen als: “Is het belangrijker dat de klant een weldoordacht advies krijgt wat gebaseerd is op geconcentreerd denkwerk? Of is het belangrijker dat de klant altijd binnen 5 minuten antwoord krijgt op elk mailtje wat hij stuurt?”

Boodschap van de generaal, vertaald naar deze tijd: ga slimmer werken om minder hard te hoeven werken!
En wat te doen met de mensen die dom zijn EN hard werken? Daar kon je maar één ding mee doen, volgens Hammerstein: zo snel mogelijk ontslaan!

Bron: MT oktober 2015