Digital

Digital

Nieuws

Tegen de ICT-verspilling!

De onafhankelijke beroepsvereniging van ICT’ers Ngi-NGN is al langere tijd diep geschokt door de vele schandalen rond ICT bij de overheid. Daarom heeft Ngi-NGN een manifest gepubliceerd. Dat meldt Digitaal bestuur.
Het manifest moet een bijdrage leveren aan het voorkomen van nieuwe pijnlijke ICT-debacles bij de overheid. Voorbeelden van die debacles zijn er te over: projecten bij Sociale Verzekeringsbank, UWV, ministerie van Defensie en Belastingdienst.

Het manifest is tegelijk bedoeld om duidelijk te maken dat de ellende niet het gevolg is van ‘ICT alleen’. Een woordvoerder: “We zijn overtuigd dat er een professionaliseringsslag te maken is in de ICT-projecten van de overheid.” Daartoe biedt het manifest een hele serie aanbevelingen, opgesteld samen met een groot aantal deskundigen van binnen en buiten de overheid.

Dezelfde woordvoerder: “Het manifest staat boven de partijen, zodat informatieprofessionals er naar kunnen verwijzen wanneer ‘onmogelijke’ projecten ontstaan. Hiermee is het in potentie een krachtig hulpmiddel om overheidsprojecten verder te professionaliseren en toekomstige fiasco’s te helpen voorkomen.”

Eigenlijk pleit Ngi-NGN voor een cultuurverandering. Binnen een project moet alles bespreekbaar zijn. Ook stoppen als blijkt dat een heilloze weg is ingeslagen. Dat vraag om volwassen gedrag van opdrachtgevers en van leveranciers.

Het manifest heeft een eigen website.

Bron: Digitaal bestuur oktober 2015