Digital

Digital

Nieuws

iPad-project mislukt? Apple vergoedt de schade

In Amerika tref je ze overal aan: iPad-scholen. Ze zijn niet altijd een succes: een iPad-project op een aantal openbare scholen in Californië pakte bijvoorbeeld ‘rampzalig’ uit. Zo rampzalig dat zelfs Apple zich genoodzaakt zag de schade aan de scholen te betalen. Ook al was het zelf niet schuldig aan de flop.

De problemen begonnen bij de aanbesteding: een aantal topambtenaren liet zich bij de keuze voor de iPad leiden door persoonlijke banden met leermethodemaker (en uitgever) Pearson en Apple en drukte het ICT-project. Na de aanbesteding waren er allerlei praktische problemen. De tienduizenden iPads voor openbare scholen in Los Angeles waren toen al aangeschaft.

Uitgeverij Pearson leverde in het eerste jaar slechts testversies vol problemen van de educatieve software en leraren kregen nauwelijks training of ondersteuning in de manier waarop ze de iPad in het onderwijs konden inzetten. Gebruik van de iPads was dan ook minimaal. De scholen in LA dumpten de iPads in 2014 massaal en trokken aan de bel bij Apple. Het bedrijf – dat een deal had met de uitgever en niet met de scholen zelf – besloot (om de goede naam te redden) 4,2 miljoen dollar schadevergoeding uit te keren.

Uitgever Pearson – hoofdverantwoordelijk – deelt minzaam mee dat andere schooldistricten wel tevreden zijn en daadwerkelijk gebruikmaken van de leersoftware.

Bron: Webwereld september 2015