Digital

Digital

Nieuws

Amerikaanse cloud veroordeeld

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat het Europese bedrijven en overheden niet zonder meer is toegestaan om gegevens van Europese burgers op te slaan op servers in de Verenigde Staten of servers waar de Verenigde Staten toegang toe kunnen krijgen. De reden: gegevens over Europese burgers moeten voldoende beveiligd zijn. En dat zijn ze alleen in een land met privacywetgeving die net zo sterk is als de Europese. Amerika kent zo’n wetgeving niet.

Internetjurist Arnoud Engelfriet: “Technisch gezien zijn ze vergelijkbaar met Noord-Korea.”
De Amerikaanse overheid kan met de eigen wetten in de hand gemakkelijk informatie meenemen van alle servers van Amerikaanse bedrijven, en zal maling hebben aan wat een Europese rechter daarvan vindt.

In reactie op de uitspraak van het Hof verklaarde eurocommissaris Frans Timmermans dat de Europese Unie en de Verenigde Staten in overleg blijven over een duurzaam veilige oplossing. Niettemin: de uitspraak ligt er, en Timmermans beloofde op korte termijn te komen met richtlijnen voor de nationale autoriteiten, in Nederland het College bescherming persoonsgegevens, over praktische toepassing van de uitspraak.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is blij: “Dit is de tweede keer in twee jaar dat Europeanen hun digitale rechten verdelen. Bedankt Europa!”

De uitspraak zal ook de cloudsceptici doen brommen: “Zie je nou wel!”

Wat de uitspraak betekent voor de massaal en met succes geadopteerde Amerikaanse cloudtoepassingen in Nederland (van Dropbox tot Office365) is nog afwachten.