Digital

Digital

Nieuws

Drones maken beloften digitalisering waar

Digitalisering maakt het leven gemakkelijker, en voorkomt dat we allerlei onzinnig werk moeten uitvoeren. Dat is een van de beloften van digitalisering.
Drones helpen daarbij, blijkt uit een praktijkcase van Waterschap Vallei en Veluwe. Dat waterschap laat in de Noordelijke IJsselvallei op proefbasis een drone vliegen die beeldopnames maakt.
Die opnames gebruikt het waterschap bij onderhoud aan en beveiliging van de Terwoldse Wetering en de Nijbroekse Wetering. Het gaat om een gebied van 5,6 hectare groot.

Een woordvoerder: “We volgen met de drone de ontwikkeling van het gebied op de voet. Hoe verandert bijvoorbeeld de loop van het water en de groei van bomen en planten? Met deze kennis kunnen we onderhoud beter, veel sneller en daardoor goedkoper uitvoeren.”

Het is gebleken dat de drone de beeldopnames tien keer zo snel kan uitvoeren als eerder de speciale fotografen. Overigens is Vallei en Veluwe niet het eerste waterschap dat op deze wijze te werk gaat: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gebruikte al drones dijkinspecties. In Amerika bekijken veel boeren hun gewassen met de hulp van drones.

Overigens laat het waterschap, als heuse overheid, ook eventuele negatieve gevolgen van de inzet van drones onderzoeken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en privacy.

Bron: Digitaal bestuur september 2015