Digital

Digital

Nieuws

Rijk begroot digitalisering niet

Onderzoeksbureau Dicitas Consulting heeft de nieuwe rijksbegroting onder de loep genomen en constateert bedroefd dat slechts 1,3 procent (1,8 miljard euro) van de totale uitgaven iets te maken heeft met digitalisering. Conclusie: de overheid neemt digitalisering nauwelijks serieus.

Het onderzoek richtte zich op het voorkomen van woorden als ICT, digital, social, mobile, analytics, cloud, internet of things en cyber security. De onderzoekers kwamen het woord ICT het vaakts (van de onderzochte woorden) tegen. Digitaal belandde op de tweede plaats.

Een woordvoerder van de onderzoekers: “De Rijksoverheid heeft vorig jaar een Nationale Commissaris Digitale Overheid (NDCO) aangesteld. Je zou dan ook verwachten dat digitalisering een belangrijk onderwerp is in de Rijksbegroting van 2016, maar niets is minder waar.”

Het ene departement heeft meer aandacht voor digitalisering dan het andere. Uiteraard liep het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) voorop. Geen cent voor digitalisering heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over: dat heeft het alleen over banenverlies veroorzaakt door de ‘robotisering’.

De woordvoerder, nogmaals: “De overheid voelt ook wel dat ze iets over digitalisering moet zeggen, maar het probleem is dat het nog niet in haar DNA zit. Hierdoor blijven zij op dit gebied enorm achterlopen.”

Bron: Digitaal bestuur september 2015