Digital

Digital

Nieuws

Overheid negeert ICT

Beleidsmakers bij de overheid onderschatten ICT en de snelheid waarmee ICT zich ontwikkelt. Dat schrijft de Adviesraad Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI) in haar rapport Klaar voor de Toekomst?.

De AWTI schetst ICT in het rapport als ‘General Purpose Technology’ met een enorme invloed op economische veranderingsprocessen. Steeds nieuwe ICT-producten verschijnen op de markt, waardoor de hele economie verandert: “Markten fragmenteren, mkb-bedrijven bedienen de hele wereld, routinearbeid verdwijnt, robots verschijnen en nieuwe banen ontstaan.”

Beleidsmakers bij de overheid hebben dat slecht door, vindt de AWTI. DE overheid mist een allesomvattende visie op ICT-beleid voor onderzoek, innovatie, productie en economie. Ook worden vraagstukken rond ICT niet integraal benaderd.

Gelukkig zijn er nog aanbevelingen! De AWTI spoort beleidsmakers aan de ontwikkeling van Nederlandse ICT vanuit een “integrale visie veel meer in het hart van het beleid te plaatsen”. Ja wat zou dat betekenen?

Daarnaast zou de overheid moeten investeren in data-gedreven onderzoek en moeten stimuleren dat het onderwijs wordt ingericht op “de eisen die een economie stelt waarin ICT een dominante technologie is”.

Het rapport is te downloaden.

Bron: Digitaal bestuur september 2015